paard contact puurlijk

Veel gestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van de veel gestelde vragen.

Mocht jouw vraag er niet bij staan neem dan gerust contact met ons op! 

Waar vindt de paardencoaching plaats?
De paardencoaching vindt in de buitenlucht plaats. De bijeenkomst kan plaatsvinden in het weiland of in een paardenbak. Sommige locaties waar we werken zijn overdekt andere in de buitenlucht. 

Gaat de paardencoaching altijd door bij slecht weer?

In principe gaat de paardencoaching altijd door. Wanneer we op een locatie werken waar alleen in de buitenlucht gewerkt kan worden plannen we meestal een reservetijdstip in op dezelfde dag. Soms is het weer in de ochtend of de middag veel beter. Bij miezer regen kan de paardencoaching doorgaan. Bij harde stormachtige wind, keiharde regen, hagel en onweer gaat de paardencoaching in de buitenlucht niet door. Bij de overdekte locaties kan de paardencoaching altijd doorgang hebben. 

 

Wat trek ik aan wanneer ik een paardencoaching ga doen?

Trek vooral gemakkelijk zittende kleding aan die wat vies mag worden. Zorg dat je je goed warm kleed en voldoende laagjes kleding meeneemt. Je kunt beter wat uittrekken dan er om verlegen zitten ;-) Qua schoeisel is het verplicht om dichte stevige schoenen aan te hebben. Dit vanwege je eigen veiligheid. Tijdens de paardencoaching sta je in de wei of in de paarden (zand)bak. Trek schoenen aan die wat vies mogen worden. 

Is het de bedoeling dat ik op het paard ga zitten? 

Het berijden van het paard wordt bij paardencoaching achterwege gelaten. Tijdens een paardencoachingssessie blijf je zelf op de grond en maak je vandaar uit contact met het paard. Ook hoef je het paard niet aan te raken als je dat niet wilt. Het mag overigens wel!  


Waar begeeft het paard zich tijdens de paardencoaching? 

Het paard wordt vanuit zijn stal of wei in een paardenbak gezet. Een afgezet deel van de bak kan worden gebruikt voor de paardencoachsessie of er is een round pen opgezet. Dit is een cirkel die wordt gecreëerd door een tijdelijk gecreëerde cirkel door middel van paaltjes en een draad.

.

Wat als ik paarden eng vind? 

Het kan zijn dat je in het verleden een nare ervaring hebt gehad met een paard. Tijdens een sessie bepaal je zelf hoe dicht je bij het paard gaat staan. Ook wanneer je wat meer op afstand staat zal het paard jouw aanwezigheid opmerken en daarop reageren. Vaak gebeurt het dat mensen zich naarmate zij langer in de omgeving van het paard begeven zich steeds comfortabeler voelen. Hoe dat voor jou werkt kan maar op een manier worden onderzocht en dat is om het zelf te komen ervaren!

 

Ik heb ervaring met paardrijden. Is paardencoaching dan wel iets voor mij? 

Paarden spiegelen het gedrag van de mens altijd. Als ruiter of amazone weet je dat het paard feilloos reageert op hoe jij je voelt en wat jij denkt. Op de rug van het paard zitten is een andere beleving dan vanaf de grond je in de nabijheid van het paard begeven. Ervaring met paarden maakt de spiegel echter niet minder confronterend. Door langere tijd met een of meerdere dezelfde paarden te werken is het weer een hele nieuwe ervaring om kennis te maken met een voor jouw nieuw paard. 

 

Na hoeveel paardencoachingssessies is er resultaat?

Bij elke sessie krijg je nieuwe inzichten. De ene keer is een ervaring of inzicht direct te plaatsen. Een andere keer komt het inzicht mogelijk wat later. Met de verkregen inzichten en ervaringen kun je weer verder en deze toepassen in de dagelijkse praktijk. Ook is het mogelijk om nog een verdiepingssessie te doen. Na een of twee paardencoachingssessies kun je vaak weer verder met de verkregen inzichten. Wanneer er daarna omstandigheden wijzigen in jouw leven of je wilt een andere thema onderzoeken door middel van paardencoaching dan ben je natuurlijk van harte welkom! 

 

Is het veilig?

Voor de paardencoachsessie wordt aandacht besteed aan de veiligheid. Tijdens een sessie gaat het om de veiligheid van jou, het paard en alle andere aanwezigen. Om van te voren een aantal mogelijke situaties door te nemen met elkaar en af te spreken hoe dan te handelen vergroot de veiligheid van een ieder wanneer er iets onverwachts gebeurt. 

 

Is paardencoaching alleen voor mensen die al met paarden omgaan?

Paardencoaching is zowel voor mensen die al met paarden omgaan (bijvoorbeeld paardrijden) als ook voor mensen die paarden nog niet eerder van dichtbij hebben gezien. Voor de start van de paardencoaching vertellen we altijd iets over het paard zelf en stemmen we af wat jij nodig hebt op dat moment. Er is voldoende gelegenheid om te wennen aan de omgeving en de paarden. 


Zijn alle paarden geschikt voor paardencoaching?

In principe zou ieder paard paardencoaching kunnen doen. Ieder paard heeft een eigen karakter en de een vind het leuker om te doen dan de andere. Voor paardencoaching zijn paarden vanaf ongeveer zes jaar geschikt. Ze zijn dan volwassen. Wanneer paarden jonger zijn, zijn ze vaak nog wat speelser. Merries (vrouwelijke paarden) en ruinen (gecastreerde mannelijke paarden) zijn het meest geschikt voor paardencoaching. Hengsten (mannelijke paarden) zijn vaak wat meer afgeleid en wat minder geschikt voor paardencoaching, al ligt dit ook aan welk ras het paard is. Wanneer er meerdere paarden in de wei of op een paardencoaching gepland staat meldt het paard zich vaak zelf.