Persoonlijk leiderschap: Hoe kom jij tevoorschijn?

Persoonlijk leiderschap: Hoe kom jij tevoorschijn?

Als volwassene herhalen we vaak (onbewust) hetgeen wat we zijn gaan doen toen we nog klein waren. Persoonlijk leiderschap begint bij jezelf. Het herkennen en erkennen van je gedrag, gedachtes en gevoelens. Wat zijn we gaan doen in het verleden, toen we nog klein waren. Welk gedrag dient ons nog, waar mogen we afscheid van nemen en waar wordt het tijd voor.

Corona tijd heeft voor mij een groot voordeel gehad. Twee dagen per week oppassen op mijn twee heerlijke neefjes. Zodat mijn zusje en zwager konden blijven werken. Wat een feest om dit te mogen doen en ze zo een stukje van nog dichterbij mee te maken. En weer over mezelf te leren.

Het is op een vrijdagmiddag. Zijn broertje ligt op bed. Tante Greet, zullen we verstoppertje spelen? Hij is tweeënhalf en kijkt mij met zijn grote blauwe ogen en blonde haren vol verwachting aan. Ja zeg ik, dat lijkt mij wel wat. Ga jij je verstoppen, dan ga ik je zoeken. Hij blijft mij aankijken en loopt naar een plaatsje voor de bank. Gaat daar op de grond zitten, volledig in het zicht, legt zijn kleine handjes op zijn ogen en zegt: ja nu mag jij mij zoeken.

Ik speel het spel volledig mee. Begin in de keuken en vraag mij hardop af of hij hier misschien zou zijn. Loop de woonkamer in en kijk onder de tafel. Nee zeg ik, ook hier niet. Waar zou die toch zijn? En met dat ik die vraag uitspreek, gebeurt het. Hier ben ik! zegt hij triomfantelijk. Hij springt op, armen gespreid in de lucht met een big smile op zijn gezicht. Ik ben hier, tante Greet. En dan nog luider en zwaaiend met zijn armpjes: IK BEN HIEEEERRRR!

Overdenking

Heerlijk bedenk ik mij wanneer je jezelf vol kunt laten zien en melden. Mijn gedachte dwalen af en er flitst een zin door mijn hoofd: Het gaat er niet om waar je je ooit hebt verstopt, het gaat erom hoe je tevoorschijn komt. Dat we als kind kunnen leren om ons te verstoppen. Dat het ons toen heeft gediend in de omgeving waar we zijn opgegroeid. Je onzichtbaar maken kan in een bepaalde periode je dienen. Op latere leeftijd, is het niet altijd meer dienend om op de verstop plek te blijven. Het heeft lef nodig om vanuit je verstop plek tevoorschijn te komen en je te melden.

Waar dit in je persoonlijk situatie vooral om jezelf en je dierbaren gaat, betreft het in je leiderschap op het werk, ook jouw vingerafdruk op de mensen in de organisatie en uiteindelijk op de werkomgeving.

Wie zelf tevoorschijn komt, nodigt ook de ander uit om zich werkelijk te laten zien.

Mijn overdenkingen zijn van korte duur. Een enthousiaste jongensstemmetje vraagt: Ga jij nu, tante Greet?