Hoe herken je emotie boosheid

Hoe herken je emotie boosheid

Hoe herken je emotie boosheid? Wat willen emoties ons überhaupt vertellen? Vaak hebben we van huis uit meegekregen dat het beter is om niet te huilen en niet boos te worden.

Als kind tonen we vrij de emoties. Stoten we als kind onze teen aan een tafelpoot, dan komt er een frons in het gezicht, de stem gaat naar beneden, de vuistjes worden gebald en er wordt gezegd: Stomme tafelpoot. Of wanneer de speelgoedauto van een 3 jarige wordt afgepakt gaat hij stampvoeten en zet het op een gillen. In tekenfilms wordt het vaak ook heel duidelijk aangegeven. De stripfiguren krijgen een rode kleur in het gezicht, de handen trekken wit weg van de spierspanning en het volume van de stem gaat op HARD.

Niet boos, alleen teleurgesteld

Als antwoord op de vraag: “Ben je boos”? ken je misschien dit antwoord wel heel goed: “Ik ben niet boos, alleen teleurgesteld”. Als je je niet gezien voelt, onmachtig, onrechtvaardig behandeld of afgewezen voelt word je op een zeker moment hoogstwaarschijnlijk boos. En misschien zelfs wel extreem oncontroleerbaar boos. Of je wordt niet boos, en dat is veel erger. Dan slaat de boosheid naar binnen en vertaalt deze zich naar neerslachtigheid, passiviteit of cynisme.

Wanneer we emoties inhouden worden deze onderdrukt. Onderdrukte emoties leiden tot stress en verkramping in het lichaam.

Boosheid naar binnen

Het is voor veel mensen nog niet zo makkelijk om de boosheid naar buiten te brengen. Om deze aan de ander te tonen. Het risico is namelijk aanwezig dat wanneer je boosheid naar buiten brengt de ander je afwijst of niet meer aardig vindt. De beperkende overtuigingen kunnen sturend zijn om de boosheid binnen te houden.

Door je boosheid binnen te houden verdwijnt deze niet. Vaak denken we dat de boosheid weggaat wanneer deze binnengehouden wordt en mogelijk onzichtbaar blijft voor de ander. Binnengehouden boosheid kan er voor zorgen dat het lijkt alsof je alles goed vindt.

Tussenstap

Of boosheid nu implodeert of explodeert, het heeft hetzelfde effect op onze neuronen. Als de boosheid uiteindelijk zakt, besef je dat je woede voortkomt uit de illusie dat je ergens (geluk, gezondheid, succes, zíjn/haar liefde) recht op denkt te hebben en dat iedereen en alles daar aan mee moet werken. Zo bekeken is boosheid de overgangsfase van de verwachting naar de realiteit. En die kun je, hoe handig en verlicht dat ook zou zijn, niet overslaan.

Hoe herken je onderdrukte boosheid

  • Wanneer je jezelf niet toestaat om boos te worden
  • Mokken, wrokkig of rancuneus blijven over iets
  • Je verplicht voelen om steeds maar aardig te blijven doen, terwijl je van binnen kookt en je daar ook nog eens schuldig over voelen
  • Steeds maar inslikken van boosheid totdat het te laat is en de boosheid er als een explosie of driftbui uitkomt
  • Moeite hebben met opkomen voor jezelf, of je eigen mening laten horen
  • Het uiten van je boosheid op een passieve manier in plaats van duidelijk en direct je boosheid te laten zien. De passieve manier kan bijvoorbeeld door te laat te komen, niet terugbellen of “toevallig” iets vergeten.

Functionele boosheid

Sommige mensen worden snel boos, anderen zouden juist wel wat sneller boos mogen worden. Wanneer je zelden boos wordt, laat je over je heen lopen. Bij weinig uiting van boosheid verkleint je eigen gebied. Waar zijn jouw eigen grenzen?  Boosheid heeft de functie van het bewaken van je grenzen en het vertegenwoordigt je belangen. Boosheid is geen negatieve emotie. Het is een functionele emotie die je wat wilt vertellen.

Boosheid gaat vaak samen met verdriet. De ene emotie ligt vaak onder de andere emotie. Herken je eerst verdriet? Dan zal vaak na nader onderzoek blijken dat daaronder boosheid aanwezig is. De emotie die getoond wordt lijkt op verdriet. Vaak wordt er in dat geval gehuild. Wanneer je meer met de emotie gaat zitten en voelt waar het in jouw lichaam bevindt zal er meer herkenning zijn voor boosheid.

Geen oplossing

We hoeven geen oplossing te vinden voor emoties. Jezelf vragen stellen als: “Waarom word ik toch iedere keer zo boos”? werken averechts. Je gaat namelijk op zoek naar een antwoord wat irrelevant is. En je stelt jezelf een vraag waarin een oordeel zit. Jezelf deze vraag stellen brengt je Als we deze wegstoppen is deze ook onzichtbaar. We hoeven de boosheid niet weg te stoppen. Deze geeft juist informatie.

Je hoeft geen oplossing te vinden alleen de vraag te stellen: “Wat wil deze emotie mij vertellen”.

Hoe representeert de emotie boosheid zich in jouw lichaam?

Hoe emoties zich weergeven in een lichaam is voor iedereen anders. Het is de moeite waard om te onderzoeken hoe jij emoties weergeeft in je lichaam. Je kunt bij jezelf onderzoeken hoe jouw lichaam je signalen geeft over emoties.

  • Laat het computerscherm of telefoon even voor wat het is.
  • Ga relaxt zitten met je voeten op de grond.
  • Adem een paar keer in en uit en volg je ademhaling zonder oordeel.
  • Denk aan een situatie waarin je boosheid hebt ervaren.
  • Richt je aandacht op de signalen in jouw lichaam. Bijvoorbeeld op elkaar gezette kaken, schouders richting oren getrokken, ademhaling hoog, hartslag voelbaar, ademhalen kort in en uit.
  • Benoem de waarnemingen zo zintuigelijk mogelijk. Zonder oordeel of vragen. Je kunt gebruik maken van de zin: “Ik merk dat…”
  •  Bedank jezelf voor deze informatie.