De kracht van de kudde

De kracht van de kudde

Paarden leven al heel lang op aarde. Vermoedelijk stammen alle paardachtigen af van het dageraadspaard, een zoogdier van ongeveer 50 cm hoog dat zo’n vijftig miljoen jaar geleden leefde. Ongeveer vijf miljoen jaar geleden ontstond de equus. Ter vergelijking: De huidige mens loopt pas 200.000 jaar op aarde rond. Paarden leven dus al heel lang op aarde. De grootste overlevingskans voor een paard is om te leven in een kudde.

De kudde
Paarden leven in kuddeverband waarin een duidelijke hiërarchie aanwezig is. Paarden leven in groepen van ongeveer tien tot vijftien paarden. Verschillende rollen worden vervuld binnen de kudde. Zo is er een leidmerrie die de kudde voorgaat op zoek naar voedsel en water. Ook is er een drijvende hengst die achterop loopt en zorgt voor bescherming. Daar tussen in lopen vaak de andere paarden met veulens. Eens in de zoveel tijd worden de rollen opnieuw bepaald. Met als doel om iedere keer de check te doen welke kudde vorming de grootste overlevingskans heeft.

Inzet expertise kuddeleden
In de natuur heeft de kudde te maken met wisselende omgevingsomstandigheden. Te denken valt bijvoorbeeld aan drijfzand of rivieren die moeten worden overgestoken. Een bijzonder fenomeen vindt dan plaats. In de kudde wordt bepaald wie de ervaring of kwaliteiten heeft om in deze situatie te zorgen dat de kudde kan overleven. Het aansprekende voorbeeld is het verhaal van “chef drijfzand”.

Chef drijfzand
In een kudde werden ieder jaar veulens geboren. Een van de veulens kwam na de geboorte vast te zitten in drijfzand. Het zakte steeds verder weg in het drijfzand, maar wist uiteindelijk zichzelf te bevrijden. Telkens als de kudde daarna bij drijfzand in de buurt kwam werd het veulen dat vast had gezeten naar voren geduwd. Dit veulen had immers ervaring met drijfzand. Wanneer de kudde weer in veiligheid was nam het veulen weer de plek in naast zijn moeder midden in de kudde.

Het veulen werd ingezet op zijn ervaring en kwaliteiten en had daarmee een toegevoegde waarde voor de kudde.
Een schitterend voorbeeld van gebruik maken van elkaars kwaliteiten.

Met welke kwaliteiten heb jij een toegevoegde waarde op het werk /familie/relatie/vriendengroep?