3 maart 2018

Puurlijk © met paarden

Puurlijk paardencoaching

De Puurlijk © met paarden workshop in Abcoude biedt jou de mogelijkheid om op een speciale manier meer over jezelf te leren, te ontdekken en te verkennen. Een bijzondere workshop die je gaat ervaren met een bijzonder dier namelijk het paard. 

Steeds vaker wordt paardencoaching ingezet als hulpmiddel in de begeleiding en ontwikkeling van mensen. Een snel groeiende doelgroep maakt kennis met paardencoaching en het effect daarvan. Ook wordt paardencoaching steeds meer ingezet binnen het bedrijfsleven voor teambuilding, leiderschapsontwikkeling en verandermanagement. Al met één paardencoachsessie kun je veel inzicht krijgen in jezelf, je omgeving en het bewustzijn vergroten.

Bij uitstek is paardencoaching geschikt om een verdieping te maken met vraagstukken als leiden en volgen, geven en nemen, plaats innemen, verbinding met zelf en de ander en grenzen aangeven.

Het paard als spiegel

Paarden zijn zeer gevoelige dieren. In hun evolutie van meer dan 60 miljoen jaren hebben zij – om te overleven –  geleerd om uiterst sensitief te zijn op signalen uit hun omgeving: vanuit het perspectief van het kudde- en prooidier kan het gaan om het verschil tussen leven en dood.

Zij reageren op onbalans, op incongruentie in gedrag (in de kudde; gevaar!) , op diepe drijfveren en wensen en op onze werkelijke intenties. Zij zijn zonder oordelen of bedoelingen volledig aanwezig in het hier-en-nu en bieden ons met hun wijsheid een glasheldere spiegel voor wie wij zijn, wat wij ten diepste willen, waar we bang voor zijn en wat ons kan helpen om een volgende stap te zetten.

“Met paarden coaching kom je op een snelle, gemakkelijke en oordeelloze manier bij de kern van waar het op dat moment bij jou om gaat”.

Paardencoach

Wanneer is deze workshop iets voor jou?

De workshop paardencoaching is bedoeld voor iedereen die een stap in zijn persoonlijke ontwikkeling wil maken. Dat kan zijn dat je op dit moment tegen bepaalde belemmeringen en/of thema’s aanloopt waardoor de balans in het leven verstoord is. Ook wanneer je op dit moment in jouw leven spanning en/of  stress ervaart is paardencoaching uitermate geschikt om meer tot jezelf te komen en van daaruit weer rust en ontspanning te vinden.

Tijdens de diverse individuele sessies wordt gewerkt met een paard in de bak. Aan paarden coaching kan op meerdere manieren invulling worden gegeven. In alle gevallen wordt gewerkt vanuit de ontmoeting met het paard. Van daaruit wordt gekeken wat zich aandient. Het kan zijn dat er een opdracht volgt met het paard om inzicht te krijgen. Ook kan nieuw gedrag ervaren worden en wat het effect daarvan is. Het paard is hiervoor de perfecte spiegel.

Wil jij:

  • een verdieping maken in jouw persoonlijke ontwikkeling en jouw zelfkennis vergroten?
  • inzicht krijgen in welke gedachten, gevoelens of gedrag jou belemmeren?
  • meer in verbinding komen met jezelf en de ander?
  • (nog) meer gebruik maken van jouw kwaliteiten en talenten?
  • een verdieping maken in jouw persoonlijk leiderschap?
  • een dieper liggende (systemische) vraag verder uitwerken?
  • koers bepalen voor de komende periode?

Tijdens de workshop paardencoaching werken we met een klein aantal deelnemers (maximaal 6). Iedere deelnemer krijgt een eigen paardencoach sessie. De paardencoaching wordt door mensen als bijzonder ervaren. Ook het zien van de andere paardencoachingssessies maakt veel indruk en geeft tegelijkertijd vaak veel informatie voor de deelnemers die aanwezig zijn. Tijdens de middagworkshops mogen we met meerdere paarden werken. Dit geeft ons de mogelijkheid om met iedere deelnemer te werken met het paard dat het beste past.

Wees welkom voor een verrassend waardevolle ervaring!

 

Workshops in Abcoude

Puurlijk © met paarden Donderdag 21 februari 2019 Deze workshop zit VOL!
Puurlijk © met paarden Dinsdag 12 maart 2019 Deze workshop zit VOL!

Wil je meedoen met een workshop Paardencoaching? Leuk! Meld je dan hier aan.
Meer data volgen binnenkort. Wil je graag deelnemen neem dan gerust contact op!

Trainers/Paardencoaches

Deze training wordt gegeven door Ine de Leeuw en Margreet Boekee.

Ine en Margreet over paardencoaching: 

Paardencoaching is een fantastische manier om inzicht te krijgen in hoe jij de dingen doet zoals je ze doet. Bij het paard wordt jouw natuurlijke gedrag, je gedachtes en gevoelens namelijk vergroot.

We hebben allemaal talenten, kwaliteiten en dingen die we ontzettend graag doen. Soms raken we daar, door onszelf of omstandigheden, bij vandaan. Wij nodigen je uit om door middel van coaching met paarden in de spiegel te kijken. En met behulp van deze zichtbare en voelbare feedback die inzichten te krijgen in jezelf waardoor je vervolgens stappen kunt maken. Stappen op het enige pad wat er is: jouw pad.

Margeet & Ine

 

Locatie

Deze training wordt aangeboden op de prachtige locatie in Abcoude. Deze landelijk gelegen locatie geeft je echt het gevoel even er tussen uit te zijn.

Hier vind je meer informatie over deze locatie in Abcoude.

Blogs

Mijn eerste keer paardencoaching

Mijn eerste keer paardencoaching: Het was in mijn functie als HR adviseur dat wij met de afdeling op een woensdag aan het einde van het jaar vertrokken richting hei. Letterlijk en figuurlijk. Om in de ochtend de afdelingsplannen met elkaar af te stemmen en vorm te geven. En in de middag met paardencoaching aan de slag te gaan.
De ideeën bij de collega’s over paardencoaching varieerde van “enigszins sceptisch”  tot “erg nieuwsgierig”. Vanaf mijn achtste reed ik al iedere dag paard. Omgaan met paarden was voor mij bijna het zelfde als tanden poetsen; een dagelijkse gewoonte. Ik was erg benieuwd hoe het zou gaan wanneer ik samen met mijn collega’s voor de eerste keer paardencoaching zou doen. Samen trainen met een paard is namelijk toch iets anders dan samen met collega’s diverse thema’s onder de loep nemen bij een paardencoachingssessie.

Na de uitleg van de paardencoach werd al vrij snel gevraagd wie de eerste oefening wilde doen. Nou dat wilde ik wel! Ik kon niet wachten op mijn eerste keer paardencoaching. Gedreven als ik was wilde ik graag mijn collega’s voordoen hoe dat ging: het paard door de bak leiden. Mijn collega’s keken toe hoe het paard geleid zou gaan worden door de bak.

Het tegenovergestelde gebeurde: ik was heel erg mijn best aan het doen en het paard zette een paar stapjes. En naarmate ik nog harder mijn best ging doen, bleef het paard op een gegeven moment volledig stil staan.

Er ging van alles door mijn hoofd heen: “Ik moet het goed doen en laten zien dat ik het kan, want ik ben iedere dag met paarden bezig!”, “wat denken mijn collega’s wel niet nu het niet lukt?!”, “Paard help mij alsjeblieft en volg mij zodat het wel goed gaat!”. Kortom, mijn hoofd maakte overuren.

De paardencoach zag wat er gebeurde en stelde vervolgens voor dat zij samen met mijn collega’s de ruimte zou verlaten, zodat ik kon kijken of er iets zou gebeuren. Mijn collega’s en de paardencoach waren uit mijn zicht. Nu was ik samen met het paard en kon voor het eerst tijdens de sessie de aanwezigheid van het paard voelen. Vanuit het gevoel ontstond er verbinding, ik ging lopen en het paard volgde. Als ik links ging, ging hij links, en als ik rechts ging hij ook die kant op. Een fijn gevoel om zo vanuit verbinding samen te lopen.

Plotseling hoorde ik een stem: “Dat ziet er heel anders uit dan daarnet”. Mijn collega’s en paardencoach waren echter in geen velden of wegen te bekennen. Of toch wel: zij stonden al die tijd al op een plek waar ik ze niet kon zien, maar zij mij wel. Het maakte dus niet of zij mij zagen of niet, het ging erom dat ik vanuit mijn gevoel in verbinding met de ander kon zijn. Dank je wel paard voor dit voelbare inzicht!

De kracht van de kudde

De gehele kudde heeft als taak om veiligheid te waarborgen en te anticiperen op de omgeving om te overleven. Wat als de kudde te maken krijgt met omgevingsomstandigheden die anders zijn. Te denken valt bijvoorbeeld aan drijfzand of rivieren die moeten worden overgestoken. Een mooi fenomeen vindt dan plaats. Gekeken wordt in de kudde wie de ervaring of kwaliteiten heeft om in deze situatie te zorgen dat de kudde kan overleven.

Het aansprekende voorbeeld is het verhaal van “chef drijfzand”. In een kudde werden ieder jaar veulens geboren. Een van de veulens kwam na de geboorte vast te zitten in drijfzand. Het zakte steeds verder weg in het drijfzand, maar wist uiteindelijk zichzelf te bevrijden. Telkens als de kudde daarna bij drijfzand in de buurt kwam werd het veulen dat vast had gezeten naar voren geduwd. Dit veulen had immers ervaring met drijfzand!

Wanneer de kudde weer in veiligheid was nam het veulen weer de plek in naast zijn moeder midden in de kudde. Het veulen werd ingezet op zijn ervaring en kwaliteiten en had daarmee een toegevoegde waarde voor de kudde. Dit vind ik een schitterend voorbeeld van gebruik maken van elkaars kwaliteiten.

Met welke kwaliteiten heb jij een toegevoegde waarde op het werk /familie/relatie/vriendengroep?

Het paard als coach: wat een spiegel!

Ze had wel eens van paardencoaching gehoord en was nog nooit in de buurt van een paard geweest. Gewoon erg benieuwd of het echt zo is dat paarden als coach zo goed een spiegel kunnen voor houden. Op een afstandje eerst maar eens observeren hoe een paard beweegt. Best groot vond ze het paard toen ze in de bak ging staan.

De opdracht was om het paard met een touw aan het halster te leiden door de baan. Dat was een makkelijke opdracht vond ze en ging aan de slag. Kordaat liep ze met het touw in haar handen naar het paard en maakte het touw vast aan het paard.

Ze begon te lopen, het paard volgde. Maar na een paar stappen stopte het paard. Ze draaide zich om, gaf het paard wat aandacht, draaide zich weer om en ging lopen. Het paard bleef staan. Ze geeft het paard nog een keer even kort aandacht, even een aai over zijn hoofd en loopt dan vol goede moed weer door. Weer niet.

Nu werd ze wat strenger en trok ongeduldig een paar keer aan het touw en zei hardop “Ik wil graag dat je met mij mee gaat, kom”. Al deze inspanningen hadden geen resultaat; het paard stond nog steeds stil. Op de vraag wat ze aan het doen was, antwoordde ze: “Wat ik normaal ook doe, eerst even contact maken met de ander en dan gaan we samen op pad. Dat lukt meestal wel”. Na een korte stilte vervolgd ze: “Alhoewel, bij de opleiding die ik recentelijk heb gevolgd voor coaching gaven ze aan dat ik soms te opdringerig ben bij anderen en alleen even contact maken niet voldoende is”.

Ik zie nu pas in dat ik als het voor mij te langzaam gaat letterlijk en figuurlijk sta te trekken aan degene…. Wow, bijzonder dat het paard het mij zo duidelijk laat zien en ervaren.  Over een spiegel voorhouden gesproken!

Wat zou er voor nodig zijn om het paard in beweging te krijgen? Het paard stond inmiddels met zijn neus bij haar buik. Ze wordt gevraagd diep in en uit te ademen vanuit de buik en wanneer ze het gevoel heeft volledig relaxt te zijn het paard nogmaals uit te nodigen om met haar mee te lopen. Ze sluit haar ogen, begint met ademen, en na een paar minuten opent ze haar ogen weer en maakt op haar manier verbinding met het paard.

Ze begint te lopen, het paard volgt en het touw hangt in een boogje tussen hen in. Een heel rondje loopt het paard achter haar aan, volgt haar bewegingen en neemt haar tempo aan. Daarna volgen nog een aantal rondjes, geheel in harmonie. Met een glinstering in haar ogen kijkt ze me aan en zegt: “Hoe mooi is het als iemand uit vrije wil met je mee gaat”.

Wat kan een paard jou nou vertellen?

Hij werkt bij een grote multinational als directeur. “Wat kan een paard jou nou vertellen?” grapte zijn collega’s de ochtend voor de paardencoaching bij het koffiezetapparaat. Dit weerhield hem niet om een workshop met paarden te volgen. Nieuwsgierig naar nieuwe inzichten had hij juist erg veel zin om aan de workshop deel te nemen.

Als ik er maar een of twee dingen uithaal is het voor mij al geslaagd, vertelde hij bij de introductie. Ik ben oprecht benieuwd wat het paard mij kan vertellen. De kennismaking met het paard verloopt prettig en rustig. Hij maakt contact en het paard volgt hem waar hij gaat. Na wat rondjes samen door de bak te hebben gelopen blijven ze beiden staan en begint hij te vertellen.

Dat hij dit herkent vanuit de praktijk. Hij maakt makkelijk contact met anderen en krijgt mensen in beweging. Echter krijgt hij weleens binnen de organisatie, in zijn gezin en bij de diverse sportclubs waar hij vrijwilligerswerk doet van mensen te horen dat het lijkt alsof hij met zijn gedachte op diverse plekken tegelijk is. 

Tijdens het praten heeft het paard al diverse malen zachtjes zijn tanden in zijn mouw gezet. “Zorg goed voor jezelf’ maakt het paard duidelijk.
Tja, daar zeg je mij wat. Dat is inderdaad de kern. Ik zorg te weinig voor mijzelf! Misschien moet ik inderdaad wat vaker even voor mijzelf kiezen om er daarna weer voor anderen te kunnen zijn, zegt hij nog wat aarzelend. Het paard, dat inmiddels achter hem is gaan staan, geeft hem met zijn hoofd een bemoedigend zetje in zijn rug. Hij draait zich om en bedankt het paard dat hij het zo duidelijk kon vertellen.

Na afronding van de workshop belt hij, met een glimlach van oor tot oor, naar de gastheer van het etentje van die avond om aan te geven dat hij wat later is. Hij kiest ervoor om nog even in de stralende zon met zijn blik op de grazende paarden in de wei na te genieten van hoe het voelt om af en toe even voor jezelf te kiezen.

Referenties

Joke:

Ik kwam hier naar toe om me te laten verwonderen en te ervaren wat paardencoaching is. Het was een fantastische ervaring zoals de paarden op je reageren. Dat verwacht je niet, wat je daar uit ophaalt en meeneemt naar huis.

Wat ik er zelf uit meegenomen heb is dat ik toch wel leiderschapskwaliteiten heb waarvan ik dacht dat ik ze wat minder had. Ze zijn blijkbaar wel aanwezig in mij maar doordat ik dacht ze minder te hebben maakte ik mijzelf wijs dat ik ze niet had. Door de oefeningen met het paard bleek dat ik eigenlijk heel gemakkelijk leiding neem. Ik heb mezelf daarin echt verbaasd. Terwijl het voor de anderen die mij niet kende er zo vanzelfsprekend uitzag. Wat een verschil tussen binnen en buitenkant!

Om eerlijk te zijn twijfelde ik er in eerste instantie over om in een groep deel te nemen. Vroeg mij af hoe het was om met een aantal onbekenden de paarden coaching te doen. Heb toch gemerkt dat de paarden op ieder persoon individueel reageert en iedereen heeft zo weer zijn eigen vragen. Dat brengt bij jezelf ook weer heel wat te weeg en maakt dingen los. Eigenlijk wel heel mooi om dat te delen, juist ook met vreemden.

En voor de twijfelaars onder ons: Wees moedig en doe het gewoon. Het is zo’n mooie ervaring die je meeneemt. Echt heel bijzonder!

 

Bob:

Ik vond de paardencoaching leuk. Was onder de indruk van de paarden en de verschillende reacties op de mensen. Iedereen had zijn eigen interactie met het paard en dat was heel bijzonder.

Wat ik er zelf van geleerd heb is dat ik toch meer ruimte moet nemen voor mezelf. Meer de rust moet nemen met de mensen die om mij heen zijn en dat dat toch heel belangrijk is. Het paard begon aan mijn arm te knabbelen. Dat gaf toch wel een bijzonder contact. Ik was er van onder de indruk en het raakte me.

Ik had van te voren niet zoveel verwachtingen van paardencoaching. Ik vind het leuk om aan mezelf te werken en was benieuwd.

Ik haalde er vervolgens veel meer uit dan ik ooit gedacht had.

Het klinkt misschien wat apart maar je moet er gewoon een keer naar toe gaan en het ervaren. Dan kun je er namelijk echt iets van zeggen. Aan de voorkant is het moeilijk om uit te leggen wat het dan zal zijn. In mijn omgeving moest ik uitleggen dat het geen paarden fluisteren was,  maar dat het coaching met behulp van paarden was en dat het iets over mezelf zou zeggen. En dat is ook zo gebleken.

De locatie in Abcoude is prachtig, de ruimte en rust is erg prettig. Je kon ook de paarden semi in het wild zien zoals ze in de kudde zijn. De achtergrond van de kudde vond ik ook zeer leerzaam om te horen en daaruit ook weer dingen mee te nemen. De combinatie was prima.